zondag 12 september 2010

Nachricht aus der Schweiz 4: Spiez

Zo goed als ik mij Aeschi kan herinneren zo weinig kon ik mij herinneren van Spiez. Ten minste dat dacht ik...
Als je met een auto een vreemde stad binnen komt dan zoek je naar borden "centrum" of in het geval van Spiez (anders kan je lang zoeken) "Zentrum". Als je dan als een soort Hans (van Grietje) een paar broodkruimeltjes "Zentrum" hebt gevolgt dan moet je maar gokken of je het centrum ver genoeg genaderd bent om een parkeergarage in te duiken. Geen stad ter wereld waar voor toeristen in het centrum een bord staat "DIT is het centrum, parkeer HIER!".
In Spiez krijg je welgeteld één bord met "zentrum" met direct daarachten een bord met zo'n "P" met een dakje erboven. Als je die mist (en dat doe je) krijg je nog één bord met "P am see" en als je die niet volgt rij je Spiez al weer uit. Ondertussen gesprekken van "ohh en aahhh" en "DE COOP IS ER OOK NOG!"
We besloten te "P am see" wat geen slechte beslissing bleek. Direct ging er ergens een geheugen laatje open want toen we de straat inliepen vanuit de parkeergarage zagen we eerst het kasteel van Spiez maar direct daarna: Welle! Zwitsers veranderen niets als het niet nodig is: De zelfde letters in hetzelfde lettertype op het restaurant dezelfde oranje/gele tegeltjes op het toilet en dezelfde pissoirs die je moet doortrekken met een voetpomp. Vroeger moest papa dat doen omdat die dingen nogal zwaar gingen, nu ging dat met een nonchalante beweging. Jammer dat niemand deze nonchalance kon zien van deze toerist die toevallig nog wist hoe het werkt! Enfin: een heerlijk dagje Spiez met een versnapering bij Welle!
(Je gaat ook ouderwets lullen van die ouderwetse tegeltjes op het toilet..."Enfin", "versnapering" "Zeg schavuit, denk je bij het doortrekken wel even aan de voetpomp...")

Geen opmerkingen:

Een reactie posten